fbpx
Viața lui Rembrandt, artistul cu sufletul rănit și cu pensula de aur

Viața lui Rembrandt, artistul cu sufletul rănit și cu pensula de aur

Viața lui Rembrandt, unul dintre cei mai importanți pictori olandezi și europeni, a fost presărată cu o mulțime de tragedii, deziluzii și suferințe. Însă, așa cum adeseori se spune, suferințele din interiorul unui suflet sunt cele care pot scoate la lumină talentul desăvârșit.

A început să picteze încă de mic, iar în anii maturității sale artistice a realizat adevărate capodopere de artă, picturi ce înfrumusețează azi pereții celor mai importante muzee din lume.

Viața și copilăria lui Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut la data de 15 iulie 1606 în Leiden, Olanda. A fost al optulea dintre cei nouă copii ai familiei. Tatăl său era morar, iar mama era fiica unui brutar din localitate, motiv pentru care erau considerați ca făcând parte dintr-o familie destul de înstărită. Încă de mic părinții i-au observat talentul pentru pictură și s-au asigurat că primește cea mai bună educație. Până la 14 ani a urmat cursurile Școlii Latine, iar cu numai două luni înainte de împlinirea acestei vârste a fost admis la universitatea din Leiden. Aici a studiat materiile clasice precum gramatica, mitologia romană și a început să facă primele schițe de desen. Numai că toate aceste cursuri îl plictiseau așa că, într-o bună zi, a decis să abandoneze universitatea.

Timp de trei ani a fost ucenicul lui Jacob van Swanenburgh, iar apoi l-a servit pe Pieter Lastman pentru încă șase luni.

În 1624 Rembrand și-a deschis propriul studio de pictură în orașul natal, avându-l ca partener pe bunul său prieten Jan Lievens. Trei ani mai târziu cei doi au început să accepte studenți ca ucenici. Unul dintre ei, Gerard Dou s-a dovedit a ajunge un mare pictor mai târziu.

Cândva în 1629, un om de stat pe nume Constatijn Huygens i-a procurat lui Rembrandt toate comisiile de la curtea de la Haga. Reputația lui a crescut constant.

După ce tatăl său a murit în aprilie 1630, Rembrandt s-a mutat la Amsterdam, avându-l coleg de cameră pe un dealer de artă, Hendrick van Uylenburgh. Din acest moment viața lui Rembrandt s-a schimbat semnificativ. A devenit pictor full time, ocupându-se numai de arta sa, în loc să-și mai piardă timpul fiind profesor pentru alți studenți.

Patru ani mai târziu s-a căsătorit cu verișoara lui Hendrick, Sakia van Uylenburgh, la biserica locală. În același an Rembrandt a devenit cetățean al orașului Amsterdam.

Una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, „Orbirea lui Samson” a fost creată în 1936. Povestea tabloului a fost luată din Biblie. Samson este un om foarte puternic, iar sursa forței sale este părul lui. El îi spune acelei femei că l-a făcut să o iubească ca să-i taie părul. Ea fuge la prietenii ei, iar aceștia îi scot ochii. Teatralitatea acestei opere este absolut impresionantă.

Citește mai mult pe life.ro