fbpx

„Ursăreasa din Bolduri” a lui Grigorescu, pictată de Tonitza, scoasă la licitație

Celebra „Ursăreasă din Bolduri”, binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, aflată în centrul expoziției Grigorescu din Muzeul Național de Artă, însă, de această dată, pictată de Nicolae Tonitza este cea mai inedită apariție a unei licitații de opere de artă.

Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza, marii maeștri ai artei românești semnează 12 capodopere prezente în Licitația de Toamnă, eveniment programat pentru 22 octombrie și care concentrează topul artiștilor români, râvnit de colecționari și pasionații de artă.

Cea mai inedită apariție în Licitația de Toamnă o constituie celebra „Ursăreasă din Bolduri” (zisă și „Țiganca din Boldu”), binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, aflată în centrul expoziției Grigorescu din Muzeul Național de Artă al României, însă, de această dată, pictată de Nicolae Tonitza. Tabloul de mari dimensiuni al  „Ursăresei” a fost realizată de Nicolae Tonitza în perioada de formare artistică, când gândea și crea în siajul marelui maestru Grigorescu. Deși probabil intenția sa de plecare a fost aceea de copia lucrarea lui Grigorescu, personalitatea tânărului Tonitza răzbate cu putere din varianta sa de „Ursăreasă”, culorile mai calde și pensulația mai vie fiind numaidecât observabile, într-o inedită sinteză a tematicii grigoresciene și cu un tratament tonitzian al culorii.

sursa newsweek.ro