fbpx
usr

Uniunea Salvați România USR: Realitatea dură pe care vechea clasă politică o ignoră – 6 din 10 români simt că viaţa le este afectată de corupţie!

După trei ani de guvernare PSD şi 7 luni de guvernare PNL, cel mai recent Eurobarometru conturează realitatea dură pe care vechea clasă politică o ignoră: 64% dintre români simt că viaţa le este afectată de corupţie, iar 78% sunt convinşi că aceasta este răspândită în instituţiile publice locale, regionale şi naţionale.

Pe de o parte, cifrele dure sunt rezultatul eforturilor asidue depuse de PSD şi ALDE, în timpul regimului Dragnea, de a controla Justiţia şi a bloca lupta anticorupţie prin dezincriminarea unor fapte şi prin presiuni asupra magistraţilor. Sute de dosare penale au fost închise în ultimii ani doar ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu, iar prejudicii de sute de milioane de euro nu vor fi recuperate vreodată, ci vor rămâne în conturile politicienilor corupţi şi ale apropiaţilor lor.

Pe de altă parte, cifrele sunt şi rezultatul lipsei de determinare dovedite în ultimele luni de Guvernul PNL în a repara stricăciunile produse de PSD şi ALDE.

Secţia specială funcţionează în continuare în pofida recomandărilor Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar şi a evidenţei care reiese din activitatea pe 2019 a structurii: din 417 dosare soluţionate, 415 au fost cu soluţie de clasare.

În schimb, Secţia specială s-a remarcat prin deciziile de retragere a apelului în procese importante, precum cel al fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc şi cel în care era implicat fugarul Sebastian Ghiţă. Uniunea Salvaţi România a depus, la începutul lunii mai, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în condiţiile în care proiectul depus anterior a fost respins în Parlament.

Legile Justiţiei sunt, de asemenea, în continuare în forma nocivă a PSD-ALDE, dinspre Guvern venind până acum doar promisiuni neonorate. În contrapartidă, activitatea Ministerului Justiţiei şi a Guvernului este mult mai concretă când e vorba să se opună înfiinţării DNA-ului pădurilor. Şi pe acest subiect, al reparării legilor Justiţiei, Uniunea Salvaţi România a depus un nou proiect de lege.

Şi, dacă aţi pierdut cumva şirul evenimentelor, iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice”, pentru care au semnat 1 milion de români, a depăşit deja un an vechime în Parlament fără ca măcar să înceapă dezbaterile. De ce? Pentru că vechea clasă politică refuză orice demers de reformare pe criterii de integritate şi crede că românii pot fi păcăliţi la nesfârşit cu discursuri bombastice şi promisiuni deşarte.