fbpx

Un bătran portocaliu și-altul uituc: cum să faci din aștia un echipaj de pompieri pentru America?

Situatia Americii, care va trebui in cateva luni sa aleaga intre un lunatic absorbit de sine si-un veteran care nu mai tine minte un speech din prompter si pana-n gura imi aduce aminte de URSS-ul anilor 80.

Atunci, in decurs de 3 ani, rusii au schimbat trei presedinti. S-a intamplat asta pentru ca Biroul Politic era extrem de imbatranit si aia tot mureau, nu de altceva decat de varsta. Azi, America e acolo. Trump are 73. Candidatul schimbarii, Biden? 77.

Sigur, sunt diferente mari intre Rusia anilor 80, decedata economic si esuata moral. America are o economie uriasa si solida, insa in acelasi timp a lasat in urma prea multe lucruri pe care o societate trebuie sa le rezolve, totusi. Sa mori cu zile ca n-ai bani de operatie: asta nu e acceptabil sa se intample intr-o tara dezvoltata. E doar un exemplu, si nu e socialism: e bun simt.

Dar nu doar de aici vine frustrarea oamenilor. Si nu toata e justificata. Chiar daca stanga gaseste si-n America o solutie sa mute explicatia insuccesului tau de la tine spre altii. Pentru ca nu toti au dreptate sa dea vina pentru saracia lor pe Sistem: o parte importanta din cei care traiesc din food stamps si ajutor de somaj sunt oameni care au esuat din vina proprie. Totusi prosperitatea pentru care America era invidiata din anii 50 si pana in 90 nu mai ajunge azi la o intreaga clasa sociala – cea care altadata lucra in uzinele mutate azi in China. Oamenii astia nu sunt doar saraci, ci dau saracia mai departe, spre copii fara orizont si educatie…

Citește continuarea pe www.lucianmindruta.com