fbpx

Ultimul opincar din Oltenia, propus din nou Tezaur Uman Viu

Anul trecut, comisia din cadrul Ministerului Culturii care se ocupă de recunoaşterea celor mai reprezentativi meşteri populari drept „Tezaure Umane Vii”, a refuzat să-i acorde titlul „ultimului opincar din Oltenia”.

După ce anul trecut a ameninţat că se duce la UNESCO, fiindcă i s-au încălcat o serie de drepturi de către comisia din cadrul Ministerului Culturii care se ocupă de declararea celor mai reprezentativi meşteri populari drept „Tezaure Umane Vii”, anul acesta, Alexandru Ilinca, cunoscut drept „ultimul opincar din Oltenia”, a fost propus din nou la titlu.    El este cel care i-a încălţat cu opinci româneşti pe Prinţul Charles al Marii Britanii, pe preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

Povestea a început în urmă cu câţiva ani, când a fost abordat de un reprezentant al Ministerului Culturii pentru un documentar despre opinci. L-a întrebat ce demersuri ar putea să facă pentru ca opincile să fie protejate UNESCO, mai ales că, la nivel de ţară, numărul celor care mai practică acest meşteşug, după datinile străvechi, este extrem de scăzut.   „Am depus documentele din nou în acest an, pentru Alexandru Ilinca – opincar, precum şi pentru Constantin Manoli – sculptor de furci în lemn. Au fost într-adevăr ceva probleme, sperăm ca acum să se rezolve şi să obţină (domnul Ilinca – n,r,) titlul de „Tezaur Uman Viu”. Mizăm pe „greutatea” dosarului în sine, adică pe toate argumentele, motivele pentru care noi considerăm că merită să fie numit „Tezaur Uman Viu”.

La ora aceasta, în jur de 50 de meşteri populari din întreaga ţară, reprezentanţi ai câte unui meşteşug tradiţional, au obţinut această titulatură. Despre arta confecţionării opincilor după „reţeta din bătrâni” se ştie că mai are doar câţiva reprezentanţi la nivel de ţară, cei mai mulţi în Ardeal. Despre Alexandru Ilinca se spune că este ultimul opincar din Oltenia. Nu ştiu dacă în Oltenia este unic, dar în Vâlcea ştiu sigur”, mărturiseşte Amalia Boari, de la Centrul de Creaţie, Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Filmarea anterior prezentată a fost realizată şi postată pe pagina de socializare de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală şi este dedicată acestui meşteşug pe cale de dispariţie – opincăria.  Un material despre „credinţă şi opinci, încălţările care l-au purtat pe ţăranul român în toate războaiele” , într-o discuţie „cu unul dintre cei mai renumiţi meşteri opincari din ţară: Alexandru Ilinca”, după cum recunosc chiar realizatorii, opincarul vâlcean fiind un fidel colaborator al muzeului.   În ciuda a ceea ce este evident, există autorităţi care continuă să-i conteste meritele şi implicarea în păstrarea şi promovarea tradiţiei şi meşteşugurilor populare.

Citește mai mult pe adevarul.ro