fbpx
tudor chirila

Tudor Chirilă: “Nu cred în tsunami-ul de fake news care se construiește în jurul pandemiei”

Nu cred în teoria conspirației. Nu cred în tsunami-ul de fake news care se construiește în jurul pandemiei. Nu cred că o conspirație internațională de amploare ar putea să pună de acord “pe sub masă” guvernele a peste 150 de țări. Nu cred că termometrele implantează cipuri și nici nu cred că Bill Gates este noul Soros. Refuz să cred toate astea. Cred că virusul ăsta există, cred în mărturiile medicilor care au fost în prima linie și care vorbesc din realitate (vezi Suceava). Cred în ce văd că se întâmplă în SUA. La noi ieri și azi s-a bătut recordul la numărul de infectări în 24 de ore. Pentru mult mai puține cazuri s-a intrat în stare de urgență în martie! Felul în care această pandemie devine câmp de luptă electoral este iarăși înspăimântător căci diperarea de a lua măsuri populare riscă să câștige în fața datoriei de a lua măsurile necesare.

Când vezi doi parlamentari PSD cu mutre abrutizate cum refuză să se supună restricțiilor COVID, chestionează arogant și mitocănesc autoritatea poliției și fac pe șmecherii protejați de parlament realizezi (pentru a câta oară?) pe mâna cui a încăput statul român în ultimii treizeci de ani. Pe de altă parte nu poți să dai la nesfârșit vina pe stat și să te sustragi grațios ca individ. Pentru o mare parte din cetățenii României pandemia s-a sfârșit o dată cu starea de urgență, pentru altă parte virusul ăsta nu există decât când li se îmbolnăvește lor cineva, iar o mică parte dintre români înțeleg că trebuie să respecte niște măsuri simple de igienă și distanțare socială și fac asta cu frustrarea de rigoare pentru că sunt forțați să trăiască cu ceilalți care le râd în nas. Cetățenii din primele două mari părți caută motive să alimenteze conspirația. să-și confime bănuielile, iar când politicienii de tipul parlamentarilor shaormiști defilează cu “nu port mască”, “e vrăjeală virusul” atunci cetățenii noștri se simt validați în bănuielile lor. Ieri domnul Ludovic Orban a făcut apel la responabilitate și la respectarea regulilor) și poate de-abia acum a realizat cât rău a făcut chermeza “nevinovată” din biroul lui în care băieții fumau și beau de ziua “șefului”, iar măștile deveniseră un accesoriu dispensabil. Imaginea aia nu avea cum să nu lucreze în mentalul colectiv. “Păi dacă nici Orban nu crede în faza asta cu masca, de ce să mă stresez eu? Știe el mai bine. E clar că virusu’ e vrăjeală”. Astăzi Orban are nevoie să se impună și sper că înțelege că dacă nu exista acea mică chermeză în sediul Guvernului, autoritatea cu care cere populației (pe bună dreptate) să se conformeze regulilor ar fi avut altă consistență.

În momente ca acestea în care lumea se confruntă cu o uriașă criză de sănătate, politicienii trebuie să înțeleagă că ei trebuie să fie primii responsabili și să se constituie în exemplul pe care ar vrea ca populația să-l urmeze. Dar dacă te uiți la nivelul intelectual și moral al majorității “politicienilor” îți dai seama că n-are cine să devină model de urmat.

Ce rămâne de făcut? SIngura variantă în momentul de față este să ne responsabilizăm singuri. Și să respectăm naibii câteva măsuri simple: mască unde se cere, distanță și igienă. Dacă ritmul infectărilor va continua să crească, spitalele nu vor mai putea face față. Care spitale? Alea care colcăie de nozocomiale că altele n-avem, s-a furat prea mult. Nu e o bucurie să te tratezi de COVID 19 în iulie 2020 în România. Dar virusul nu există, nu-i așa? Că doar așa zic politicienii, mai pe față, mai pe la un chiolhan cu ușile închise și măștile pe mese.
Eu am renunțat să încerc să conving pe cineva de ceva, dar dacă tot am o pagină de facebook m-am gândit să spun că în momentul ăsta lupta cu această pandemie a devenit o chestiune de repsonabilitate individuală. Și nu față de tine, ci față de ăla de lângă tine. Dar asta e o bătălie grea, să te gândești la celălalt. Se predă de la grădiniță și din familie, asta dacă ai sistem de educație și părinții nu-s plecați la muncă în străinătate.

sursa – facebook Tudor Chirilă