fbpx

Sinecuriștii, veșnic neînfrânți

Este visul de aur al incompetentului cu tupeu. O slujbă în care încasezi niște bănișori bunicei fără să faci mai nimic. Sinecura ideală este, evident, cea în care te apropii de extreme în ambele părți: cât mai mulți bani pentru cât mai puțină muncă, ecuație la care se adaugă și un anume nivel de reprezentare – birou, secretară, mașină cu șofer. De asemenea, o sinecură adevărată-i musai să pape bani publici, nu privați. Alea-s fiță.

Lista sinecurilor pe bani publici în România e lungă și în permanentă extindere, mulțumită numirilor politice în practic orice funcție de conducere sau reprezentare. Mașinăria e ținută în mișcare de pălmașii care se pricep, cât de cât. Sinecuriștii iau doar caimacul. Nicio criză, nicio austeritate nu poate curma pofta politicienilor expirați din țara noastră pentru funcții, salarii, secretare și mașini primite de la stat pe degeaba.

Recent, Camera Deputaților a dat votul final pentru (re)finanțarea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR). Această pseudo-Academie, o invenție mai veche a PSD, rămăsese fără cașcaval în iarna anului trecut, când Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat și astfel a trecut un amendament al USR prin care se stabilea că Academia se finanțează din resurse proprii. Panică printre sinecuriști. Așa de bine se finanțează din resurse proprii, că nu poate exista fără bănișorii de la stat – până la 10 milioane pe an.

Atenție, nu este vorba de Academia Română, ci de o șmecherie – este Adibas, nu Adidas, este Powasonic, nu Panasonic, da? Și sunt “academicieni” numai la vecini și rude, că doar membrii Academiei Române au dreptul legal de a purta titlul de academician, restul sunt, practic, doar niște porecle.

Instituția asta, Academia Oamenilor de Știință din România, înființată prin lege în 2007, pare doar un agregat de supt bani publici. Pe listele așa-zișilor academicieni de aici se află un număr uluitor de infractori, incompatibili, turnători la securitate și politicieni compromiși, plus o sumedenie de plagiatori – adică infractori la propriu, penali, și infractori morali, cât cuprinde. Dar lefurile-s grase și frumoase. Președintele acestei instituții încasează o indemnizație de 21.840 de lei pe lună, iar vicepreședinții și secretarul primesc câte 16.640 de lei pe lună. Indemnizațiile membrilor sunt de ordinul miilor de lei lunar. Iar la salariile membrilor și angajaților acestei “Academii” se adaugă diverse sporuri și beneficii, indemnizații de hrană, indemnizații pentru titluri sau vouchere de vacanță și alte toppinguri asemănătoare.

Citește continuarea pe www.petreanu.ro