fbpx
Foto - Andrei Iliescu

România celor șapte mineriade: șase post-comuniste și una avant la lettre

„Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” coordonat de regizorul Sorin Ilieşiu şi de antropologul Alin Rus.

7 septembrie 2010

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, regizorul Sorin Ilieşiu anunţă un nou proiect cinematografic, intitulat „Romania celor şapte mineriade”. Pelicula vorbeşte despre cele şase mineriade de dupa căderea comunismului în România, şi despre aşa-numita „mineriadă 0”, un eveniment tragic petrecut la Craiova cu o lună înaintea instaurării guvernului Petru Groza, în februarie 1945, cînd comuniştii, sfătuiţi de consilieri sovietici, au adus mineri din Valea Jiuluipentru a-l alunga de la putere pe prefectul anti-comunist al oraşului.

Interviul cu Sorin Ilieşiu a fost prilejuit de publicarea unui document intitulat „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” coordonat de regizorul Sorin Ilieşiu şi de antropologul Alin Rus.

Documentul aduce la cunoştinţa opiniei publice cîteva probe noi din dosarul alcătuit de procurorii români pe marginea evenimentelor care au avut loc în Buucreşti în 13 – 15 iunie 1990:

„- Conform probelor din dosarul Mineriadei, patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis, unele prin prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar. Doi tineri s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au mai suportat ideea că au fost violaţi de către deţinuţi de drept comun. Violarea a victimelor s-a făcut cu acordul conducerii penitenciarului.

Citește continuarea pe www.romania.europalibera.org