fbpx
casteul peles

Primul monument dedicat Regelui Mihai, în Sinaia

În 25 octombrie 2021, când se vor împlini 100 de ani de la nașterea Suveranului, la Sinaia va fi inaugurată Statuia Regelui Mihai I. Proiectul este în desfășurare și va fi realizat prin parteneriatul dintre Ministerul Culturii, Primăria Oraşului Sinaia și Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș.

Este primul monument dedicat Regelui Mihai, în acest oraș care ocupă un loc aparte în destinul său.

Regele Mihai I este primul Suveran al Țării născut pe pământ românesc, chiar la Sinaia, în Castelul Foișor. Tot de aici a plecat în exil pe 3 ianuarie 1948, după abdicarea forțată.

În 2008, 60 de ani mai târziu, Regele s-a întors la Castelul Peleș, reședința sa strămoșească, ocazie cu care a declarat că „porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate.”

După 2008, Regele Mihai a revenit în multe rânduri la evenimente organizate la Castelele Peleș și Pelișor, reînnodând legătura de suflet cu acest loc.

Monumentul din bronz, care va fi finalizat în 2021, îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de Mareșal al Armatei române (1945), în mărime naturală.

Prin această inițiativă, APPRP va onora rolul unic al Regelui Mihai în istoria orașului. Sinaia va fi cel de-al doilea oraș, după București, care va avea o statuie a Regelui inaugurată la data nașterii sale.

Alături de faimoasele statui ale Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, amplasate pe terasa Castelului Peleș, monumentul Regelui Mihai va crea un nou reper al identității culturale naționale și a comunității din Sinaia.

Mai multe detalii pe www.patrimoniupeles.ro