fbpx
Foto - Agerpress

Pictura ”Vas cu garoafe” de Ştefan Luchian, la Licitaţia de Vară organizată de Artmark pe 11 iunie

Pictura “Vas cu garoafe” de Ştefan Luchian, semnată cu pensula legată de braţ de către primul pictor român modern, este scoasă la vânzare în cel mai mare eveniment de artă al sezonului – Licitaţia de Vară, organizat de Artmark pe 11 iunie.

“Vas cu garoafe” s-a născut sub pensula maestrului în perioada care a marcat maturitatea artistică a lui Luchian, între anii 1910-1913, atunci când pictorul era împiedicat de boală să mai iasă din casă şi să picteze acele peisaje care au marcat şi înnoit pictura românească şi pe care le iubea atât de mult. Stând în fotoliu, cu pensula legată de mâna care îşi pierduse dexteritatea, Luchian picta ore în şir flori, aşezate în vase populare, printre care celebra capodoperă, ce pleacă în licitaţie de la un preţ de pornire de 80.000 de euro, potrivit unui comunicat Artmark transmis AGERPRES.

Opera a fost prezentă de-a lungul ultimelor decenii în expoziţiile retrospective care au reunit faimoasele picturi cu flori semnate de Ştefan Luchian, precum expoziţia din 1957 a Muzeului de Artă al Republicii Socialiste România, care a oferit o deplină imagine a creaţiei pictorului, în care “Vas cu garoafe”, prezent astăzi în licitaţie, figura la categoria 149.

Licitaţia de Vară cuprinde şi alte lucrări de referinţă semnate de marii maeştri ai artei româneşti, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu sau Theodor Pallady.

Citește continuarea pe www.agerpress.ro