fbpx
plen parlamentul european
Foto - Shutterstock

Parlamentul European solicită primirea României în Spațiul Schengen

Parlamentul European solicită Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în Spațiul Schengen.

Solicitarea este inclusă într-o rezoluție adoptată cu 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri, prin care eurodeputații arată că revenirea rapidă la un spațiu Schengen deplin funcțional este necesară pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE.

Deputații își exprimă îngrijorarea cu privire la continuarea controalelor la frontierele interne în Spațiul Schengen și impactul acestora asupra oamenilor și a întreprinderilor.

Aceștia subliniază că o revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie.

Deputații resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor.

De asemenea, eurodeputații solicită de urgență o dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen, pentru a se evita ca orice controale temporare la frontierele interne să devină un aspect semipermanent. Planul ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru situații neprevăzute în cazul unui potențial al doilea val.

Citește continuarea pe www.newsweek.ro