fbpx
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decorat post-mortem trei cadre medicale care au murit din cauza COVID-19

Trei cadre medicale care au murit din cauza COVID-19 au fost decorate post-mortem de către mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan a decorat post-mortem trei cadre medicale care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru vindecarea celor infectaţi cu noul coronavirus.

Astfel, au primit Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Mariana Andrioaie, medic specialist medicină internă şi fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, Virginica Nistor, asistentă medicală la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei din Piatra Neamţ, şi Tatiana Costin, infirmieră la spitalul din municipiul Bacău.

Pe scena amenajată în faţa catedralei au urcat reprezentanţi ai familiilor, care au primit distincţia.

Medicul Mariana Andrioaie, născută pe 22 august 1952, şi-a desfăşurat întreaga activitate (peste 40 de ani) în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani.

A ieşit la pensie în anul 2017, însă şi-a prelungit contractul de muncă în cadrul spitalului din cauza deficitului de medici. De la începutul epidemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu COVID-19, considerată cazul zero în Moldova, să fie testată pentru această boală. După ce a avut contact cu tânăra menţionată, a stat în izolare două săptămâni, testul ieşind atunci negativ. După ce a ieşit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-şi ajute colegii şi s-a întors la spital, reluându-şi gărzile. Ultima gardă a avut-o în Vinerea Mare. În data de 19 aprilie 2020 a fost internată în Secţia de Boli Infecţioase din Botoşani, fiind testată pozitiv pentru virusul COVID-19, iar în 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, starea acesteia agravându-se. În 27 aprilie a decedat.

sursa news.ro