fbpx
irina tacu

Misterele din cimitirul Eternitate din Iaşi, scoase la lumină de ghidul Irina Tacu

Ghidul Irina Tacu a oragnizat o nouă incursiune la sfârşit de săptămână în cimitirul Eternitatea. Pasionaţii de istorie au aflat cu această ocazie mai multe date despre cum a fost înfiinţat cimitirul, precum şi despre personalităţile care sunt înmormântate în acest loc.

“O noua incursiune la cimitirul Eternitate acolo unde ghidul Irina Tacu povesteste auditoriului despre o parte dintre vieţile personalităţilor ilustre ale Iaşiului (sunt peste 900) înmormântate în acest muzeu în aer liber. In total cimitirul “odihneste veşnic” 50.000 de persoane. Grupul iubitorilor de istorie a locului află de la ghidul autorizat ca:

Irina%20Tacu

– terenul cimitirului Eternitate a fost donat în 1868 de primarul de atunci, Scarlat Pastia, supranumit “primarul fără salariu” întrucât îşi dona luna de luna salariul pentru binele comunităţii.

– primul primar al Iasiului, Dimitrie Gusti, a fost cel care a botezat nume de străzi care se păstrează şi astăzi : str. Ştefan cel Mare, str. Carol I, str. V. Alecsandri, str. Lăpuşneanu şi tot el este cel care a numit primul cetăţean de onoare al orasului în persoana lui Vasile Alecsandri, după ce poetul primise premiul Gintei latine.

cimitir%20Eternitatea3
– la mormântul în forma de sicriu al lui Richard Tuffli, celebrul cofetar ieşean, am aflat ca renumita cofetărie de pe str. Lapusneanu a fost deschisa în 1850 şi era cea mai eleganta şi mai luxoasa în acea vreme: cu feronerie din aur, cu pereti tapetaţi cu oglinzi de cristal şi cu mobila alba. Ca o recunoaştere a calităţii produselor, în 1895 a fost numit furnizor al Casei Regale.

cimitir%20Eternitatea4

Citește mai mult pe Ziarul de Iași