fbpx
coronavirus

Legea carantinei și izolării obligatorii a intrat în vigoare. Care sunt principalele prevederi

Legea care să completeze vidul legislativ cu privire la măsurile de carantină și izolare obligatorie, în contextul deciziei date de Curtea Constituțională a României (CCR) a apărut în Monitorul Oficial. Pe scurt, carantina va viza persoanele sănătoase, dar care pot fi expuse și va fi posibilă și la domiciliu, iar izolarea obligatorie va viza persoanele bolnave (și aceasta va fi posibilă la domiciliu). Asimptomaticii vor putea fi în continuare internați obligatoriu, în anumite situații, dar toate măsurile vor putea fi contestate de cei în cauză, cu soluționarea urgentă a cererilor.

Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic  are însă un spectru mai mare de aplicare, în sensul că vizează nu doar situația actuală, dată de pandemia de COVID-19, ci și alte situații cu risc epidemiologic – alte epidemii sau pandemii viitoare și nu numai unde trebuie luate măsuri temporare (“situații de risc epidemiologic și biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional“, potrivit articolului 1).

Legea conține numeroase definiții, printre care și pentru carantină și izolare. Totuși, carantina vizează persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase – se va dispune separarea fizică a acestor persoane de alte persoane, în spații special desemnate de alte autorități, la domiciliu sau în locul declarat de pesoana carantinată, iar fiecare măsură de carantină va fi dată individual, nu colectiv, prin decizie motivată a direcției de sănătate publică, care va include și durata măsurii, precum și calea de atac prevăzută de lege – adică să poată fi contestată în instanță.

Atenție! Cei care nu vor respecta măsura carantinei la domiciliu/locația declarată vor fi obligați să suporte cheltuielile carantinării în spațiul special desemnat de autorități (ele vor fi recuperate apoi de stat de la cei în cauză).

Este definită și carantina zonală, ce va putea presupune inclusiv limitarea circulației în perimetrul carantinat.

În schimb, izolarea e măsura de separare a persoanelor bolnave/purtătoare ale virusului de alte persoane“măsura care  constă  în  separarea  fizică  a  persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor  purtătoare ale unui agent patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în  vederea monitorizării stării de  sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor, sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică,care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege, potrivit Legii 136.

Citește mai mult pe www.avocatnet.ro