fbpx

Lege cu impact major în industria alimentară: producătorii sunt obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi găsite în margarină, fast-food, mezeluri

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente, la un an după ce UE a adoptat un regulament similar. Acizii grași trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuși din alimentele procesate, responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului.

Proiectul de lege, inițiat de USR, prevede limitarea acestor AGT la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conținut alimentelor.

Potrivit inițiatorului, Adrian Wiener, studiile arată că în România acești acizi grași trans sunt prezenți în margarină, chipsuri, biscuiți, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate și napolitane.

Un aport zilnic de acizi grași trans peste limita de 2% impusă de lege crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de senatorul – medic Adrian Wiener. Mai mult, aceleași studii arată că acești acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și Alzheimer.

Inițiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că reglementarea va avea în România ”un impact major, semnificativ mai mare decât în alte state UE” din cauză că incidența bolilor cardiovasculare în România este mult peste media europeană, în timp ce prevenția cardiovasculară este mult mai scăzută.

Potrivit estimărilor inițiatorilor proiectului, acesta ar putea contribui la salvarea a o mie de vieți anual în România.

Citește mai mult pe www.g4media.ro