fbpx
kovesi

Laura Codruța Kövesi: „Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE”

Laura Codruța Kövesi a primit  o sarcină colosală: trebuie să construiască de la zero noul birou al procurorului general european. Românca, reputată la Bruxelles pentru mandatul său la cârma agenției anticorupție a țării sale, s-a stabilit deja la Luxemburg pentru a investiga infracțiunile economice legate de fondurile europene și de TVA. Într-un interviu prin videoconferință pentru EL PAÍS (cotidian spaniol – n. red.), noul procuror general al UE și-a exprimat dorința de a crea o „instituție independentă”. „Trebuie să demonstrăm că legea este aceeași pentru toată lumea”, susține Kövesi, căreia îi este clar obiectivul final al mandatului său. „Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE”, conchide ea.

Alegerea procurorului general român a creat mari așteptări, în special în Parlamentul European, pentru lupta sa intransigentă împotriva corupției în țara sa. Activitatea sa este crucială pentru credibilitatea UE în eforturile împotriva degradării cauzate de cazurile de corupție care au avut loc în ultimii ani în Spania, Bulgaria, România sau Malta, de scandalurile financiare din Olanda sau Danemarca sau de încercările de subminare a legii (justiției) în Polonia sau Ungaria. „Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile în care există suspiciuni de corupție sistemică sau când se încearcă subminarea independenței judiciare”, reamintește procurorul general, subliniind că va putea investiga cazuri de fraudă publică, dacă acestea sunt legate de delicte financiare.

Kövesi va conduce o echipă de experți și analiști, la Luxemburg, și o rețea de procurori naționali care vor lucra cu normă parțială sau întreagă pentru biroul său (EPPO), un proiect care este în lucru de mai bine de un sfert de secol. Totuși, procuroarea încă negociază cu instituțiile și capitalele comunității (europene) mijloacele de care va dispune. La început, îi fuseseră alocate 37,7 milioane de euro. „Nu e suficient. Suntem în mijlocul negocierilor”, subliniază ea.

Procuroarea luptă pentru creșterea alocării bugetare și, în paralel, solicită capitalelor să îi aloce procurori cu normă întreagă. Și Spaniei (îi solicită). „Începem discuții cu autoritățile spaniole pentru a pregăti tot ce este necesar pentru EPPO”. A reușit deja să discute cu ministrul justiției, Juan Carlos Campo, și cu procurorul general, Dolores Delgado. „M-au asigurat că Spania va contribui la eforturile de construire a unui birou eficient și că vor face tot ce este necesar pentru ca acesta să înceapă să lucreze fără întârziere”, a afirmat procuroarea.

Spania a numit-o pe Concepción Sabadell ca membru al colegiului procurorilor, care s-a reunit deja la Luxemburg, dar Kövesi vrea să obțină angajamentul că procurorii spanioli vor fi dedicați EPPO cu normă întreagă. „Este important pentru a le garanta independența. Trebuie să evităm orice tip de conflict de loialitate între procurori, care ar putea apărea dacă aceștia lucrează și la cazuri naționale, și la cele europene”. „Este o chestiune de credibilitate”, adaugă ea.

Citește mai mult pe g4media.ro