fbpx

Klaus Iohannis își pregătește deja delimitarea de Cioclii Apocaliptici în frunte cu Raed Arafat?

La finele vizitei întreprinse la Institutul Cantacuzino, președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în aer liber, alcătuită dintr-un Statement și o sesiune scurtă de întrebări și răspunsuri. Nu încape îndoială că deplasarea în realități a fost un pretext pentru o intervenție în spațiul public. Acțiunea, ca să-i zicem așa, prinsese contur încă de marți, 7 iulie 2020. Cîteva site -uri de tip U. M. se ridicaseră pe vîrfuri prin comandanții lor pentru a întreba de ce tace președintele. Impresia că președintele s-a grăbit să dea curs sugestiilor venite de la căpitani și colonelese e falsă. În realitate, site-urile respective, parte componentă a Presei prezidențiale de veacuri, au avut misiunea de a pregăti terenul pentru deșteptarea mediatică a președintelui. În Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro înalț, a nu știu cîta oară, cu sentimentul că ridic privirile spre Strălucitul Padișah, rugămintea ca președintele să renunțe la năravul prost de a nu anunța ora precisă a conferinței sale de presă. Un președinte e de presupus că are o agendă riguroasă. Nu cred că vizita la Institut nu se putea înscrie în anumite hotare de timp, astfel încît opinia publică să știe chiar cu o zi înainte ora la care cucul pendulei prezidențiale se va manifesta mediatic. Și miercuri însă, administrația prezidențială n-a precizat ora conferinței, lăsînd presa, opinia publică să-i pîndească ieșirea de la Institutul Cantacuzino. Plutirea în ceață de miercuri, 8 iulie 2020, s-a concretizat în luarea prin surprindere a televiziunilor de știri. România Tv, care-și programase calupul de publicitate la 17.30, a intrat în transmisia directă cu întîrziere, lipsindu-și telespectatorii de o parte însemnată din Statement. Dincolo de aceste pagube în planul mediatizării, lăsarea orei de debut a intervenției publice la voia întîmplării întreține imaginea unui conducător neamț, care, spre deosebire de Carol I, s-a infectat cu virusul moldo-valah al delăsării.

Deoarece la ora 18, începea dialogul meu pe cristoiuTv cu Gheorghe Piperea, mult așteptat de telespectatorii mei, care au reușit să nu se lase drogați de panica întreținută de Cioclii Apocaliptici, am discutat cu domnia sa o posibilă amînare cu cîteva minute a debutului pentru a prinde presupusa conferință de presă. Gheorghe Piperea era convins că președintele va anunța iminența stării de urgență. Mai prudent, am răspuns că nu cred asta, ar fi riscant pentru Klaus Iohannis, informat de SRI despre starea de spirit a românilor, dar că totuși conferința va fi dominată de viziunile de Ciocli Apocaliptici.

Spre surprinderea amîndurora, Klaus Iohannis a dat un mesaj mai degrabă în direcția revenirii la normal decît a revenirii la Starea de urgență.

Indiscutabil, absența delirului panicard și a stropșirii la poporul român din mesajele de pînă acum nu înseamnă o schimbare a lui Klaus Iohannis în privința restricțiilor impuse de starea de alertă. Emmanuel Macron a înlocuit pe premierul Edouard Philippe, intrat în conștiința francezilor ca premierul lui Confinement, cu Jean Castex, premierul specializat în Deconfinement. Prin asta președintele francez a dat semnalul că epoca neagră a Crizei Sănătății s-a încheiat. S-a ivit Epoca luminoasă a revenirii la normal. E greu de crezut că Klaus Iohannis va da vreodată românilor un semnal de o asemenea amploare. Nu de alta, dar domnia sa, cu o personalitate funcționînd esențial pe minimum consum de energie, aparținînd celor despre care românii spun că nu vor să aibă bătăi de cap, nu va purcede niciodată la un gest revoluționar precum înlocuirea unui premier al Bolii cu unul al Vieții.

Schimbarea de ton a lui Klaus Iohannis nu înseamnă în nici un caz că România va reveni la normal. Atmosfera de panică, de urechere a poporului român, e în continuare întreținută de cioclii Apocaliptici, în frunte cu Raed Arafat.

Citește continuarea pe www.cristoiublog.ro