fbpx
iulia scantei
Foto - Facebook

Iulia Scântei, senator PNL: “Nu vă luptați cu masca medicală! Purtați masca pentru a lupta cu virusul și a nu vă îmbolnăvi!”

Iulia Scântei, senator PNL de Iași, a adresat un mesaj cetățenilor după prima săptămână de la intrarea în vigoare a noii legi a carantinei si a izolării. În același mesaj a prezentat și situația medicală de la nivelul județului Iași privind noul coronavirus.

“După o săptămână de la intrarea în vigoare a noii legi a carantinei si a izolării, românii continuă să fie afectați într-un număr mare de pandemie. Pentru a cincea zi consecutiv, s-au înregistrat la nivel național 1.120 de cazuri noi de persoane infectate cu SAR-COV-2 si 22 români au pierdut lupta cu boala.

La Iași, cazurile noi au crescut de la 40 la 55 de persoane infectate în ultima raportare națională publicată azi de autorități. Cele aproximativ 200 de persoane contaminate, inclusiv asimptomaticii, care s-au externat pe propria semnătură anterior noii legi a carantinei, au fost reevaluate medical si retestate de catre DSP Iași, iar cei pozitivi au primit decizii de izolare la domiciliu, iar până în 10 pacienți au fost internați ca urmare a unei evoluții medicale negative.

La Iași, noii bolnavi Covid-19, chiar si asimptomaticii, acceptă voluntar izolarea la domiciliu, iar unii chiar solicita internarea în scop preventiv pentru analize medicale. Niciun ieșean confirmat cu noul coronavirus nu a contestat recomandarea medicilor de a se interna ori de a sta la domiciliu în izolare până la 14 zile, ceea ce evidențiază responsabilitatea de care dau dovadă ieșenii.

Nu avem focare în județ pentru care să fie nevoie de măsura carantinei zonale.
La Iași, nu avem pacienți minori contaminați și internați și nici nu s-au înregistrat cazuri de minori rămași fără îngrijire și supraveghere în urma îmbolnăvirii și internării părinților lor.

Medicii ieșeni, asistentele, din spitalele din linia întâi ori de pe ambulanțe, continuă să fie eroii noștri: de la începutul pandemiei, si-au dedicat zile și nopți tratării pacienților din spitalele ieșene, iar 123 de cadre medicale au acceptat să fie detașați în spitale din Suceava, Neamț, Vaslui, Focșani, Constanța, deficitare în personal medical, pentru a-și colegii și a-i trata pe pacienți. Chapeau bas!

Spitalele ieșene Covid si de suport Covid, Sp. de Boli Infecțioase si Sp. CFR și-au atins din păcate, limita maximă a locurilor, inclusiv la Terapie Intensivă după valul mare de noi cazuri depistate pozitiv. Spitalul de Pneumoftiziologie va epuiza curând numarul de paturi libere, iar Spitalul de Urgențe Sf. Spiridon a devenit spital suport Covid pentru a prelua pacienții noi.

Am ajuns aici, din cauza politicii iresponsabile a PSD, care nu a înțeles că o boală contagioasă precum Covid-19 nu se tratează nici cu discursuri populiste, nici cu instigarea la nerespectarea regulilor de protecție sanitară chiar de către liderii și parlamentarii PSD.

Românii contaminați au nevoie de medici și de infrastructura spitalicească, de medicamente si de materiale sanitare, dar mai ales de încredere în sfaturile medicilor și în măsurile dispuse de autorități. PSD a făcut rău românilor cât de mult a putut: în Parlament ori prin instituțiile pe care le controlează politic, ca Avocatul Poporului și CCR, a urmărit doar să lase medicii și guvernul cu mâinile goale în fața bolii, fără legislație și fără pârghii legale necesare pentru a opri răspândirea virusului si a proteja sănătatea publică.

Dragi ieșeni, vă doresc multă sănătate și vă îndemn să nu vă luptați cu masca de protecție, ci să o folosiți cu încredere pentru a vă lupta și proteja de noul corona-virus. Respectând regulile de distanțare socială, măsurile de igienă, purtând mască și evitând zonele aglomerate, doar așa putem evita să ne îmbolnăvim noi și cei dragi ai noștri”, a transmis Iulia Scântei în mesaj.

Mesajul a fost publicat pe pagina sa de facebook