fbpx
hanorac

Istoria hanoracului

Bluza cu glugă – aşa a fost numit la început în anul 1920 când a fost şi creat. Atunci hanoracul era destinat muncitorilor şi sportivilor. 50 de ani mai târziu, în anul 1970, hanoracul a devenit o emblemă a culturii hip-hop dar şi a străzii. Artiştii de graffiti foloseau hanoracul pentru a-şi ascunde identitatea atunci când desenau clădirile.

În anul 1976, hanoracul intra în lumea cinematografică, a scenei dacă putem spune aşa prin intermediul filmului “Rocky”.  Astfel hanoracul a devenit o piesă emblematică dar departe de ideea unui simbol hip-hop. Filmul nu a denaturat istoria hanoracului, acesta fiind asociat corect cu muncitorii.

Anul 1980 devine anul în care oficial, hanoracul este preluat de marea industrie a modei. Designerul Norma Karnali lansează Sweatshirt Collection şi astfel hanoracul devine o piesă prezentă mai în toate colecţiile designerilor din întreaga lume.

Şi uite aşa un banal accesoriu vestimentar creat pentru muncitori a ajuns să fie prezent peste tot, purtat aproape zilnic, unisex, purtat şi pe Wall Street dacă este să ne amintim de anul 2012 când  fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg s-a întâlnit cu investitorii îmbrăcaţi toţi în hanorac.

Citește continuarea pe www.florin-stoica.ro