fbpx
capra cu trei iezi

Interviu: Ecranizarea în premieră a basmului ,,Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă cu Maia Morgenstern, Marius Bodochi

Brodat pe una din cele mai cunoscute povești românești, prezentă în mai toate abecedarele vechi, cu care toți am pășit în lumea copilăriei, filmul ,,Capra cu trei iezi” își propune să dezvăluie adevărata natură a faimoasei povești pentru copii și să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, eliminându-se metafora, culorile, cântecele vesele, personificările. Masca animalului are rolul să păstreze iluziile culturii. Regizorul lasă să cadă măștile și folosește chipuri umane.

Este prima dată când cunoscuta poveste se revarsă pe micile și marile ecrane. Regizorul Victor Canache a lansat în 2019 un scurt metraj ”Capra cu trei iezi” și acum muncește din greu, pentru lung-metraj, împreună cu soția acestuia, Luana Georgiță, producător. Inițial, s-a dorit de la început un lung metraj, însă și-au dat seama că ar fi imposibil să obțină fondurile necesare, fără să prezinte măcar un demo al filmului.

Maia Morgenstern şi Marius Bodochi vor da viață personajelor, vor pune ,,carne umană pe oase sălbatice”, cum îi place regizorului să o spună. Ambii au spus un da hotărât, încă de la primul contact.

La fel ca și pentru scurtmetraj, filmările vor avea loc în România, în satul Malu cu Flori din judeţul Dâmboviţa, pe un ,,platou” de filmare construit în totalitate de către producători folosind materiale reciclate dintr-o clădire abandonată.

Regizorul Victor Canache, s-a născut la Târgovişte, pe 6 aprilie 1986, copilărind în satul Vulcana Pandele, alături de bunicii săi. Încă de la vârsta de 5 ani, acesta a hotărât că vrea să facă parte din lumea filmului, inspirat de filmul Tarzan (1932) de W.S. Van Dyke, vizionat pe un video adus din străinătate de mama sa. Absolvent de actorie în 2010, s-a mutat în Los Angeles, iar în cei 5 ani petrecuţi la Hollywood a lucrat ca actor și cascador în diferite proiecte care l-au purtat de la micile scurtmetraje prost plătite, până la cele mai mari studiouri din industria filmului ca Warner Brothers, Paramount Pictures sau Universal Studios, unde a avut ocazia să învețe de la profesioniști precum frații Cohen, Clancy Brown sau George Clooney.

În 2017, Victor s-a întors acasă împreună cu soţia sa Luana, bistrițeancă de a noastră, după ce au încheiat cu succes prima lor campanie de crowdfunding pe Kickstarter pentru proiectul Capra Cu Trei Iezi. Acest scurt metraj s-a dovedit a fi una din cele mai mari încercări din viețile lor, fiind de asemenea și proiectul de debut pentru Victor ca regizor.

Scurtmetrajul ,,Capra cu trei iezi” a fost selectat să participe pentru prima dată la cea de a 18-a ediție a celui mai mare festival de film din Romania: Festivalul international de film Transilvania, dovedindu-se a fi un real succes.

Povestea este culeasă din folclorul european și se bazează pe basmul Fraților Grimm „Lupul și cei șapte iezi”, publicat ca parte dintr-o serie de basme în 1812-1815. Capra cu trei iezi a fost și subiectul mai multor adaptări de operă, teatru și film, atât în ​​România, cât și în Republica Moldova.

Am stat și noi de vorbă, la aer curat, cu cei doi tineri, Victori și Luana, iubitori de frumos, pentru a afla mai multe detalii din spatele proiectului. S-a zâmbit, povestit, repovestit..uluit!

Cum ați ales această poveste? Copilăria a avut un cuvânt de spus în asta?

Era aproape inevitabil! Când eram copil mă oripila povestea de fiecare dată când mi-o citea bunica. Am avut timp o viață întreagă să-mi tot fac scenarii în cap pe tema asta, iar în 2017 am decis să încercăm să facem filmul. Spre deosebire de restul ideilor care-mi circulau prin cap la vremea respectivă, ,,Capra cu Trei Iezi” s-a lipit și de mine și de Luana. Ni se părea a fi cea mai realizabilă, pe lângă restul ideilor care străbăteau mintea. Ne-am imaginat (total greșit) cam ce ne-ar trebui și ușor, ușor, aproape fără să ne dam seama, am plecat la drum cu proiectul.

Din start te-ai gândit la protagoniști? Ai luat în considerare și alți actori?

Da, categoric o voiam pe Maia! Doamna Maia Morgenstern mi-a fost profesoară la actorie și am scris scenariu cu ea în cap, înainte să știm dacă dânsa ar fi de acord să facă parte din proiect. I-am trimis un mesaj și a zis din start da. Cu două săptămâni înainte de filmări, doamna Maia a rămas blocata în Italia din cauza vremii. Filmările s-au amânat, astfel, cu două săptămâni și din această cauză am pierdut actorul principal, având alt contract de onorat. Este vorba de maestrul Constantin Tache Florescu. L-am sunat direct pe actorul Marius Bodochi și i-am propus proiectul, acceptând pe loc la telefon. Colaborarea a fost extraordinară. Scenariu 12 pagini pentru scurt metraj. În total 5 actori 3 copii si 2 actori principal. Pentru iezi, am ținut mici audiții, însă fără succes. Erau 3 copii care ne vizitau curioși sa vadă ce se întâmpla și în final ei au ajuns sa joace în film.

Am dori să aflăm câteva detalii din spatele camerelor. Cât au durat filmările, unde se desfășoară acțiunea?

Filmările au durat cinci zile plus una…cele cinci au fost filmate în noiembrie 2017 și una în august 2018, asta din cauza unor complicații la cascadoria de foc, care a trebuit refilmată. Casa în care se desfășoară acțiunea propriuzisă e construită în totalitate de noi doi, împreună cu tatăl și fratele Luanei, din materiale reciclate dintr-o fostă clădire. ,,Casa” este mai mult un platou, cu pereți mobili și cu tavan special care să ne permită să pătrundem cu echipamentele de filmare. Am muncit timp de trei luni, non-stop, iar odată cu lăsarea serii, ne ascundeam frânți în cort sau în căsuțele din copaci. Amintindu-mi de copilărie, Comuna Malu cu Flori, din județul Dâmbovița, este locația care asigură verdele poveștii. În total, în echipa de producție au fost 30 de oameni și cinci actori, protagoniștii și cei trei iezi. Veneau des trei copilași din, să vadă ce gălăgie facem noi acolo și în cele din urmă au ajuns să primească un rol în scurtmetraj.

Citește continuarea pe www.observatorbn.ro