fbpx
fara penali

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” intră la dezbatere în Comisia juridică a Senatului / Urmează votul în plen, ultimul pas înaintea referendumului

Comisia juridică a Senatului are pe ordinea de zi de luni a ședinței, care este programată să înceapă la ora 14:00, inițiativa cetățenească, susținută de USR, de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Senatul este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților a votat proiectul săptămâna trecută.

Pentru a fi adoptată, inițiativa ”Fără penali” are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.

USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23. August este luna concediilor, subliniază useriștii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duca la invalidarea consultării populare și, implicit, la respingerea inițiativei de revizuire a Constituției.

Potrivit legii referendumului, 3/2000:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (adică peste 5,6 milioane de români);
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente(adică peste 4,7 milioane de voturi ”DA”)

La votul din Camera Deputaților s-au întregistrat 295 de voturi ”pentru”, o abținere și niciun vot împotrivă.

Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.

Citește continuarea pe www.g4media.ro