fbpx

Icoane din vremea lui Mihai Viteazul şi Matei Basarab, scoase la vânzare

Icoane din vremea lui Mihai Viteazul şi Matei Basarab vor fi puse în vânzare la licitaţia de valori tradiţionale, inclusiv colecţia de icoane pe sticlă Cecilia Cuţescu-Storck, organizată online, pe 9 iulie, de casa Artmark.

Colecţia artistei Cecilia Cuţescu-Storck, scoasă la vânzare, este formată din şapte icoane pe glajă realizate în ateliere transilvănene în secolele XIX-XX şi au preţuri de pornire cuprinse între 150 şi 500 de euro.

Cecilia Cuţescu-Storck este prima femeie din Europa care a predat la o catedră de arte decorative, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, dar şi o importantă activistă pentru drepturile femeilor din România.

Cea mai valoroasă dintre icoanele de colecţie puse în vânzare, cu un preţ de pornire de 4.000 de euro, datează din epoca lui Matei Basarab din prima jumătate a secolului al XVII-lea şi îl are reprezentat pe Iisus Răstignit. O impresionantă apariţie, în licitaţie, este şi o icoană împărătească pe lemn – “Iisus Hristos Împărat şi Mare Arhiereu”, cu un preţ de pornire de 3.500 de euro, realizată în jumătatea secolului al XVIII-lea în Ţara Românească.

În licitaţie se regăsesc şi mai multe ii şi costumele populare româneşti din Ţara Oaşului, Ţinutul Pădurenilor sau zonele Argeş, Vâlcea şi Olt, cu preţuri de pornire între 200 şi 500 de euro. Piesele unicat sunt realizate din pânză de bumbac, ţesută manual cu mătase.

De asemenea, este pusă în vânzare o colecţie de 13 covoare basarabene, olteneşti şi munteneşti, cu preţuri de pornire între 100 şi 1.000 de euro.

Citește continuarea pe www.agerpres.ro