fbpx
galeria estopia

Galeria Estopia se redeschide cu expoziţia No(w) Filters for Memory, de Lucian Brumă

Galeria Estopia Bucureşti se redeschide cu expoziţia No(w) Filters for Memory, de Lucian Brumă, care va prezenta, în prima sa personală la Estopia, o nouă serie de lucrări realizată în cea mai mare parte pe durata ultimelor aproape trei luni de izolare.

No(w) Filters for Memory lansează un pasionant dialog vizual cu privitorul, invitat la fiecare pas să decodifice naraţiunile multiple pe care artistul le compune stratificat pe suprafaţa pânzei. O vastă scenă pentru memorie – astfel îşi gândeşte Lucian Brumă seria actuală, unde reperele “normale” de orientare în spaţiu şi timp se suspendă.

Cum ne-am putea reprezenta prezentul dacă ne-am elibera de convenţia succesiunii timpului şi a memoriei? Cum ar fi ca acum, în acest moment, să fim tot ceea ce suntem, cu trecutul şi prezentul împreună, ba chiar şi cu proiecţiile noastre viitoare? Lucian Brumă construieşte astfel de spaţii şi temporalităţi simultane în care personajele sunt, fără excepţie, fiinţe dublate de propria umbră, sau prezenţe multiplicate, pe care artistul le lasă să coexiste, împreună cu memoria şi identităţile lor debordante.

O scenă estivală, de pildă, surprinsă aproape fotografic, în care ochiul fuge încântat de la un detaliu la altul, cucerit de explozia de vitalitate, e doar primul strat al unei naraţiuni vizuale care reuşeşte performanţa de a aduce în acelaşi plan mai multe secvenţe temporale, fragmente de prezent şi de memorie, dar şi o uluitoare aglomerare de stări şi proiecţii interioare. O lume heterotopică – astfel ar putea fi catalogate decupajele de realitate construite de Lucian Brumă în această expoziţie. Heterotopiile, aşa cum le definea Michel Foucault, suspendă contradicţia şi fac posibilă coexistenţa spaţiilor, chiar şi a celor interioare, cum se întâmplă în lucrările din această serie.

Născut în 1976 la Bârlad, Lucian Brumă a studiat Pictura la Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi, unde a obţinut licenţa şi masteratul. În prezent este doctorand al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. “Mărturii ale unei vieţi netrăite”, “Borderline Art Space”, Iaşi, 2017, “Think about the Box”, Galeria Aparte, Iaşi, “Samadhi”, Galeriile Nicolae Tonitza, Bârlad, 2016 şi “Reguli în afara jocului”, World Bank, Bucureşti, 2014 sunt câteva dintre expoziţiile personale în care şi-a prezentat lucrările. A participat la expoziţii de grup la Galeria Estopia (Blurred Is the New ID), Bucureşti, 2020; Salonul anual de artă ARTIS, 2019; Salonul de Desen, Accademia di Romania in Roma şi Salonul Naţional de Artă Contemporană, MNaR, Bucureşti, în 2018; “Erotica”, Galeria Pallady, Iaşi, în 2017; “Niveluri de realitate”, Galeria Aparte, Iaşi, 2015 ş.a. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.