fbpx

FILIT – formulă inedită anul acesta. „E important ca festivalul să continue“

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi se va desfăşura anul acesta într-o formulă nouă, care să permită continuarea evenimentului, dar şi să permită publicului participarea la evenimente culturale în condiţii de siguranţă. FILIT se va desfăşura anul acesta în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, organizatorii subliniind că această ediţie este una specială, „sub semnul continuităţii“.

„Anul acesta, în condiţiile crizei globale, care a generat atât restricţii de călătorie, cât şi redistribuirea fondurilor alocate programelor culturale către domeniul sanitar, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi propune o formulă diferită a FILIT, una sub semnul continuităţii. Ediţia a VIII-a va însemna, timp de 5 zile, o serie de evenimente literare diverse, de la seri de poezie, proiecţii de film, dezbateri, întâlniri cu scriitori, expoziţii, până la competiţii de lectură“, subliniază organizatorii.

Dacă în anii trecuţi manifestările FILIT aveau loc în zeci de locuri din Iaşi, anul acesta majoritatea evenimentelor vor avea loc în noile spaţii de la Casa Muzeelor, clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, care va fi sediul „Muzeului Literaturii Române“, dar şi sediul a trei noi muzee, „Muzeul Pogromului“, „Muzeul Teatrului Evreiesc“ şi „Muzeul Poeziei“.

„Ne-am propus să organizăm şi anul acesta o ediţie FILIT, chiar dacă va fi una redusă, adaptată la situaţia în care ne aflăm. Pandemia, cu toate efectele ei, a creat inclusiv în ceea ce ne priveşte o incertitudine cu privire la această ediţie. Considerăm totuşi că e important ca FILIT să continue fără o întrerupere de un an, iar evenimentele pe care le va oferi, în condiţii de siguranţă sanitară şi respectând restricţiile în vigoare, vor fi, suntem convinşi, apreciate de public“, a menţionat Lucian Dan Teodorovici, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Citește mai mult pe  Ziarul de Iași