fbpx
festival

Festivalul Filmului European online, în această lună

Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, va avea loc în acest an online, spectatorilor fiindu-le oferit acces gratuit pe platforma FFE.ro, în perioada 8 – 16 iunie, şi pe platforma TIFF Unlimited, iar între 17 şi 21 iunie.

În cadrul evenimentului va putea fi urmărită o selecţie de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii, cu o vastă colecţie de filme realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemia de COVID-19 (Cinem@casa), dar şi dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

“Cinem@casa – FFE continuă tradiţia de a invita regizorii români să preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar anul acesta am invitat mai mulţi regizori români să realizeze filme în contextul autoizolării impuse de criza sanitară. 21 regizori au acceptat să participe şi să împărtăşească publicului viziunea lor ca răspuns la criză”, se arată în comunicat.

Este vorba despre Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureşanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Velez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghiţescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoţiu, Vlad Petri şi Vlad Popa.

Potrivit lui Cristian Buchiu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, pandemia nu a afectat inspiraţia creatorilor europeni de filme.

“Europa nu şi-a pierdut inspiraţia în timpul pandemiei. O dovedesc în fiecare zi artiştii şi creatorii care au găsit alternative pentru a se apropia de public în perioada de distanţare socială. Nu ne aşteptăm la mai puţin de la Festivalul Filmului European: avem o ediţie foarte specială şi suntem bucuroşi să fim alături de cinefili şi în acest an”, a declarat Buchiu.

Începând de luni, filmele vor fi prezentate câte unul pe zi, pe platforma FFE.ro, iar în perioada 17 – 21 iunie vor putea fi văzute şi pe platforma TIFF Unlimited.

“Invitaţia trimisă către cineaştii români a pornit mai întâi ca un impuls moral într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul lor pozitiv ne încântă nespus de mult – nu doar pentru că proiectul cuprinde mai multe generaţii de regizori (consacraţi şi debutanţi), dar şi pentru că a generat o selecţie diversă: animaţie, ficţiune, documentar, eseu. Nivelul înalt (conceptual şi calitativ) al filmelor subliniază talentul cineaştilor români şi confirmă necesitatea de a sprijini arta cinematografică în orice fel”, a declarat Andrei Tănăsescu, citat în comunicat.

EUShorts – aduce în atenţia publicului o selecţie de scurtmetraje europene, o veritabilă panoramă a multiculturalităţii şi creativităţii cinematografice europene, a problemelor, preocupările şi aspiraţiilor Europei de ieri şi de azi, precizează sursa citată.

Cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar cel care va aduna cele mai multe aprecieri va primi, la sfârşitul festivalului, Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate.

“Mă bucură mult faptul că am reuşit să provocăm şi să sprijinim regizorii români în realizarea unor filme care oferă o reprezentare cinematografică a perioadei dificile pe care o traversăm, dar şi că am reuşit, şi aici menţionez şi ajutorul important primit de la partenerii noştri, să organizăm această ediţie online, extinzând accesul publicului de oriunde din România şi din afara ţării la acest conţinut valoros”, a spus Anca Hrab, coordonator FFE.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene şi TIFF Unlimited.