fbpx

Fără unghiuri drepte: arhitecta Zaha Hadid, omagiată de editura Taschen

Opera Zahei Hadid, cea mai importantă arhitectă contemporană, este omagiată de editura Taschen într-un volum care cuprinde toate proiectele acesteia din 1979 încoace.

Liniile și unghiurile drepte nu au fost niciodată pe placul arhitectei Zaha Hadid. La Școala de Arhitectură a Asociației Arhitecților din Londra a devenit cunoscută drept „inventatoarea celor 89 de grade”, iar mai târziu publicațiile de specialitate au numit-o „Regina curbelor”.

Fără să-și propună neapărat să șocheze, fără să-și dorească cu tot dinadinsul să fie altfel, Zaha Hadid este autoarea unui stil arhitectonic unic, numărându-se printre acei rari artiști care pot fi identificați imediat prin creațiile lor.

hadid update 2020 ju int open001 434 435 03441 2001140914 id 1293585 554x339 1

Zaha Hadid a imaginat imposibilul și l-a făcut posibil. Clădirile sale, cu ireale forme curbilinii, care sfidează logica și gravitația și provoacă principiile de bază ale arhitecturii, pot fi admirate astăzi în toată lumea, din America via Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-Est și de la Viena până la Baku: centre culturale, săli de spectacole, muzee, clădiri de birouri și hoteluri.

Înnobilată în 2012 de Regina Elizabeta a II-a, Dame Zaha Hadid s-a născut în 1950, în Bagdad; a studiat matematica în Beirut și arhitectura la Londra și a scris un capitol distinct și original în istoria contemporană a arhitecturii, confrații admirând-o pentru creativitate, originalitate și imaginație.

În 2011 și 2012 Zaha Hadid a obținut Premiul Stirling, cea mai prestigioasă distincție britanică pentru arhitectură; este, de asemenea, prima femeie căreia i s-a acordat Premiul Pritzker pentru Arhitectură.

Zaha Hadid s-a stins în martie 2016, în urma unui atac de cord. Cu o lună înaintea neașteptatului deces, arhitecta a primit The Royal Gold Medal din partea Institutului Regal al Arhitecților din Marea Britanie. Până astăzi, este prima și singura femeie onorată cu această distincție.

Citește mai mult pe www.forbes.ro