fbpx

Drepturile femeii în România și tot ce trebuie să știi despre acestea

Femeia este o luptătoare, asta-i clar! Nu e nevoie să fii Xena, prințesa războinică, nici Michelle Obama sau Oprah Winfrey pentru a schimba mentalități. Trebuie doar să fii bine informată și să te autoeduci pentru a face alegerile potrivite. În România există frica de gura lumii, iar femeile încă nu beneficiază de aceleași oportunități economice pe care le au bărbații. Analfabetismul funcțional este în picioare, iar educația sexuală, cel puțin în mediul rural rămâne o provocare.

Cu două secole în urmă, statutul social al femeii în România era practic inexistent. Cu foarte puține resurse la dispoziție și educație limitată, destinul multor femei se arăta sumbru în societatea românească de la sfârșitul secolului XIX. Noroc cu o mână de femei curajoase, istețe și determinate care au militat pentru schimbare. Mișcarea sufragetelor care au luptat pentru drepturile politice ale femeilor conține de fapt, împlinirea acestora ca ființe autonome și libere.

În țara noastră, femeile au obținut drept de vot și de a fi alese la alegerile locale în 1929. În acest moment, doar anumite categorii de femei „s-au bucurat” parțial de drepturi politice. În perioada lui Carol al II-lea, li s-a recunoscut și dreptul de a vota, nu doar de a fi alese. Dar crezi sau nu, femeile în România au putut cu adevărat să voteze abia în anii ‘90. Șocant, așa-i? Azi, ca femei ne bucurăm de libertate și independență fără să cunoaștem sacrificiile pe care strămoașele noastre le-au făcut.

Conversațiile despre egalitatea de șanse între bărbați și femei s-au dezvoltat odată cu apariția conceptului de drept al omului. Cu toate acestea în 2020, multe reprezentante ale sexului frumos nu cunosc drepturile femeii, adică propriile drepturi, probabil rezultatul unei educații precare și a lipsei de informare.

Cred cu tărie că informația este putere, de aceea este esențial să citești și să reții care sunt drepturile femeii prevăzute în Constituția României:

  • dreptul femeii de a deține funcții și demnități publice, civile și militare
  • dreptul femeii la egalitatea de șanse, dreptul de a nu fi discriminată

Orice fel de comportament pasiv sau activ care favorizează sau defavorizează într-un mod nejustificat, o persoană sau o comunitate reprezintă discriminare. Știai că tratarea inegală a femeilor, comportamentul degradant și negativ în comparație cu bărbații este discriminare pe bază de gen?

Citește mai mult pe doer.ro