fbpx
Foto - NewsWeek România

DOSAR SPECIAL NEWSWEEK ROMÂNIA – Pandemia nepregătiților

Pandemia de SARS-COV 2, noul coronavirus care s-a răspândit cu o viteză uimitoare pe toată planeta, a luat prin surprindere omenirea. Pentru prima data în istoria recentă, aproape nicio țară nu a fost pregătită pentru criza medicală ce a pornit la o dată încă necunoscută în Wuhan, orașul chinezesc cu peste 11 milioane de locuitori și cu un laborator unde se studiază boli periculoase, și care a lovit cu o violență incredibilă în Europa și SUA.

Nicio țară, cu excepția câtorva din Asia, nu a fost pregătită pentru ca viața să fie dată peste cap în februarie. Unii lideri politici au ignorat pericolului până a fost prea târziu. Au picat în capcana SARS-COV 2 mai întâi Spania și Franța, apoi Marea Britanie, acolo unde premierul Boris Johnson a optat pentru o mult prea costisitoare în număr de vieți pierdute imunizare de turmă.

Apoi, chiar Boris Johnson s-a infectat și a ajuns la terapie intensivă. Acum, premierul britanic este unul dintre cei care susțin măsurile de distanțare socială. Numai că, între timp, Marea Britanie a urcat până pe locul 4 în nedoritul clasament al victimelor COVID-19, boala dată de noul coronavirus
chinezesc.

Scenarii similare s-au întâmplat în SUA (locul I pe glob, cu aproape două milioane de infectați) sau Rusia (locul al 3-lea la momentul închiderii ediției noastre, cu peste
300.000 de victime).

România, în ciuda a ceea ce ne-am obișnuit, s-a descurcat decent. Am intrat în pandemie cu depozitele de echipamente de protecție aproape goale și cu un buget sărăcit de risipa financiară a guvernelor Dragnea. Sistemul de sănătate românesc s-a văzut în toată incompetența și corupția sa. Peste 1.000 de medici s-au infectat în prima parte a luptei cu coronavirusul chinezesc, fie pentru că nu au avut echipamente de protecție, fie pentru că nu au știut ce să facă cu acestea.

Citește continuarea pe www.newsweek.ro