fbpx
dan tapalaga

Dan Tăpălagă: “Cine câștigă și cine pierde dacă Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei”

Fostul președinte Traian Băsescu încă n-a luat o decizie clară, dar face valuri tot mai des pe la televiziuni amenințând cu o iminentă candidatură la primăria Capitalei. PMP a fluturat ideea încă de la începutul anului. Atunci părea doar o sperietoare utilă în negocierile cu PNL, pentru a obține maxim de profit politic, adică măcar o primărie de sector.

Acum, Băsescu spune că se vede obligat să-și ajute partidul, din moment ce PMP a fost exclus din Alianță, n-a negociat nimeni nimic cu ei și că vor trebui să meargă singuri în alegeri.

  • ”Eu nu prea ştiu să pierd, n-am învăţat treaba asta în politică şi dacă intru în competiţie o să fac tot ce se poate să câştig. Pe de altă parte, obiectivul meu major este să dau o mână de ajutor PMP-ului, dar poate că vreau să dau şi o lecţie USR-ului”, a declarat, duminică seara, fostul primar general al Capitalei.

De ce ar da o lecție USR-ului și nu primarului în funcție, Gabriela Firea? Din răzbunare că n-a fost acceptat la masă? Din ranchiună? Din frustrarea proscrisului? Dacă va candida ”pentru a da o lecție USR-ului”, Traian Băsescu nu va face altceva decât să o ajute pe Firea să obțină al doilea mandat. Greu de spus acum câte voturi mai poate rupe fostul președinte de la Alianța USR/ PLUS și de la PNL. Cert este că fiecare procent ar putea să încline decisiv balanța.

Dacă Traian Băsescu o va ajuta pe Firea să câștige al doilea mandat, nu doar ea va beneficia de sprijinul său nesperat. Va ajuta și PSD să-și revină din șocul pierderii alegerilor prezidențiale, să atace parlamentarele cu aplomb, să-și găsească mai repede un lider și chiar un candidat la prezidențialele din 2024. Dorește fostul președinte așa ceva? Vrea să rămână in istorie ca omul care a resuscitat unul dintre cele mai nocive partide de după 90, scotându-l din joc pe Nicușor Dan?

Unii spun că da, fix asta visează, întoarcerea PSD la putere. De ce? Din cauza dosarelor penale ale celor din jurul său, din cauză că luptă împotriva justiției la fel ca mulți pesediști și din cauză că Traian Băsescu de acum nu mai seamănă deloc cu președintele care a câștigat în 2004 împotriva lui Adrian Năstase și PSD.

Dacă își face într-adevăr toate aceste calcule foarte personale, Traian Băsescu greșește. Nu va câștiga mare lucru. Nici Firea, nici Ciolacu, nici Dâncu, Pandele sau alt pesedist care vrea puterea nu se va întoarce la epoca Dragnea și nici nu-i văd aranjând dosare pentru apropiații fostului președinte sau pentru el însuși. Și asta nu pentru că PSD s-ar fi reformat și curățat profund, ci pentru că soluțiile de tipul Dragnea s-au dovedit fatale politic, ineficiente, fără viitor.

Cine ar mai câștiga de pe urma candidaturii sale? PMP, partidul creat de dragul Elenei Udrea? Nu, PMP nu va avea de câștigat pe termen lung indiferent ce scor va lua Traian Băsescu, ci va pierde totul. La cum arată sondajele acum, Băsescu prinde cel mult locul trei în clasament. În ultimii ani, partidul condus de Eugen Tomac a făcut eforturi să transmită publicului că se poate descurca singur, curățat de fantomele trecutului.

Citește continuarea pe g4media.ro