fbpx

Cum se împart cele 80 de miliarde de euro de la UE pentru România. Cât trebuie să dăm înapoi

Din cele 80 de miliarde de euro la dispoziția României după negocierile de la Bruxelles, doar 33,5 miliarde de euro vin din Planul de redresare economică a Uniunii Europene.

România va avea la dispoziție în următorii șapte ani 80 de miliarde de euro din fonduri europene, cea mai mare sumă pe care a primit-o țara noastră de la aderarea la Uniunea Europeană.

„Din acești bani, 46,3 de miliarde de euro sunt bani din bugetul tradițional al UE și toți sunt nerambursabili, nu va trebui să îi dăm înapoi.

26,8 miliarde de euro sunt fonduri de coeziune. Din acestea, putem să construim autostrăzi, reabilităm drumuri, modernizăm căi ferate, anvelopăm blocuri, construim mari proiecte de infrastructură, poduri, linii de metrou și extidem rețele de canalizare, apă, electricitate în mediul rural din România”, a explicat pentru Newsweek România europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.

În plus, 18,7 miliarde de euro sunt pentru politica agricolă comună, iar acești bani merg în două direcții: către plățile directe către fermieri și pentru dezvoltare rurală.

„La această sumă, se adaugă 33,5 miliarde de euro din noul plan de redresare al Uniunii Europene, ca urmare a crizei covid.

O parte mai mare vor fi fonduri nerambursabile, o parte mai mică vor fi credite.

Suma e parte din întreg planul de redresare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde sunt nerambursabili, iar 360 sunt credite.

Aceeași pondere se va aplica și la adresa României. Calculele finale le vom primi astăzi, dar cel mai probabil circa 17 miliarde de euro vor fi nerambursabili”, a precizat Siegfried Mureșan.

Așadar, din cele aproape 80 de miliarde alocate României, circa 63 de miliarde vor fi bani „gratuiți”, care nu trebuie dați înapoi, iar restul pot veni în țară sub formă de împrumuturi, care trebuie returnate.

România a aborbit în 13 ani abia 56 de miliarde de euro

Doar plățile pentru fermieri vor intra direct în țară, din fondurile europene primite. Restul sumei va putea fi accesată de România doar pe bază de proiecte.

Cât vom putea aborbi, așadar, în șapte ani?

„Din 2007, de când a aderat România la Uniunea Europeană, până astăzi, am plătit 18 miliarde de euro din bugetul național și am absorbit 54 de miliarde de euro.

Practic, am absorbit de trei ori mai mult decât am plătit. Bani care au intrat în România”, a precizat Siegfried Mureșan.

Citește mai mult pe www.newsweek.ro