fbpx
politie
Ilustrație - Mircea Pop

Contează ce poliție e dacă n-avem încredere în ea?

În mijlocul stării de urgență, ministrul de Interne a adâncit conflictul de imagine dintre Poliția Română și Poliția Locală, cu prețul discreditării celor din urmă în fața cetățeanului.

Amenzile

Un arhitect din București a ieșit să facă mișcare în timpul stării de urgență, dar și-a uitat geanta cu toate actele acasă, inclusiv declarația pe proprie răspundere. Doi agenți de poliție l-au oprit la 300 de metri de casă, l-au verificat și i-au spus că va primi 2.000 de lei amendă.

Nu se aștepta la asta.

„Am crezut că se va folosi vorba bună și că mi se va spune ceva de genul: «Aveți grijă, pe viitor…» Ei bine, nu!”, a scris pe contul lui de Facebook. A protestat când a auzit suma, polițiștii i-au zis că „legea e lege”, dar asta nu l-a oprit. Le-a răspuns că legea trebuie aplicată și în spiritul ei, că poliția ar trebui să-și cunoască cetățenii și să și-i apropie, nu să-i îndepărteze, c-ar trebui să aibă omenie, să nu fie niște roboți.

Pentru că n-a tăcut, amenda pe care a primit-o a fost de 10.000 de lei. În procesul verbal pe care l-a postat pe Facebook scria așa: „A fost depistat fără a avea vreun document sau motiv întemeiat pentru a ieși din locuință. Contravenientul a avut o atitudine sfidătoare la adresa organelor de poliție”. A contestat imediat amenda.

Nu e singurul om care s-a considerat nedreptățit în perioada stării de urgență. Unii au ajuns chiar subiect de știri. O femeie din Satu Mare a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că a ieșit din curte fără declarație pe proprie răspundere. Ieșise să-și prindă porcul. O bătrână din Constanța a stat la cumpărături 10 minute peste intervalul orar în care avea voie și a primit sancțiune 1.000 de lei. O tânără a fost amendată pentru că a criticat pe Facebook primarul localității în care locuiește, spunând că nu a luat destule măsuri ca să-și protejeze cetățenii de coronavirus. În cazul ei s-a sesizat organizația pentru drepturile omului APADOR-CH, care a cerut ministrului Afacerilor Interne o anchetă despre activitatea noilor săi subordonați – polițiștii locali.

Am citit multe știri ca astea în perioada stării de urgență decretată în contextul pandemiei de coronavirus, când între 16 martie și 14 mai am fost nevoiți să stăm în case. De pe 25 martie am putut ieși doar cu o declarație pe proprie răspundere pentru stricte necesități: mâncare, plimbarea animalului de casă, exerciții fizice. Amenzile erau menite să domolească avântul de a fenta regulile. Doar că au fost multe – până și-n presa străină s-a scris despre cele 200.000 de amenzi date după doar o lună de izolare în România, o țară care se luptă cu pandemia de coronavirus mizând pe restricții și pedepse.

Amenzile erau peste tot – inclusiv în comunicare. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inclus numărul de amenzi aplicate zilnic în comunicatele de presă. Veneau imediat după numărul celor care sunaseră la urgență pentru că aveau simptome de coronavirus sau voiau informații despre ce să facă dacă le au.

Citește continuarea în revista DOR