fbpx

Consilierul prezidențial Ion Oprișor despre noua Strategie Națională de Apărare a Țării: Combaterea corupţiei în toate ipostazele sale este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei

Consilierul prezidențial Ion Oprișor, șeful Departamentului Securității Naționale, susține într-o declarație de presă că în noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru 2020 – 2024, trimisă de președintele Iohannis Parlamentului pentru aprobare, combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei.

Consilierul prezidențial dă ca exemple punctele 142, 146, 150 şi 157 din Strategia Națională de Apărare. Precizăm că doar la punctul 146 este menționată explicit corupția ca risc de securitate, într-o lungă înșiruire de alți factori (dificultăți de ordin economic, perpetuarea economiei subterane, evaziunea fiscală, infrastructura deficitară). La celelalte puncte enumerate de consilierul Ion Oprișor nu este menționată explicit corupția, ci acțiunile nelegitime ale grupurilor de interese (142), grupările de criminalitate organizată (150) și acțiunile de deturnare a actului de decizie (punctul 157).

Consilierul prezidențial mai arată că ”în noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate”.

De asemenea, Ion Oprișor arată că strângerea de informații despre cazurile de corupție a fost eliminată din direcțiile de acțiune imprimate comunității de informații pentru că a respectat ”deciziile Curții Constituționale a României, în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală”. Precizăm că CCR nu a interzis strângerea de informații despre corupție, ci doar obținerea de probe de către serviciile de informații.

Citește continuarea pe www.g4media.ro