fbpx

Concursul Internaţional „George Enescu” 2020 – Trei câştigători la secţiunea Compoziţie şi opt semifinalişti la secţiunea Pian

Concursul Internaţional „George Enescu” a încheiat pe 20 septembrie 2020 faza de desfăşurare online, cu anunţarea câştigătorilor secţiunii Compoziţie şi a semifinaliştilor secţiunii Pian. În total, 23 de tineri muzicieni din 13 ţări vor participa în semifinalele competiţiei, în faza a doua a Concursului. Semifinalele şi finalele celor trei secţiuni (violoncel, vioară şi pian) vor avea loc în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti.

Opt tineri pianişti dintre cei 13 concurenţi care au participat în a doua etapă a secţiunii Pian din cadrul Concursului Internaţional „George Enescu” au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în Semifinală: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (România), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Chun Lam U (Hong Kong) şi Marcin Wieczorek (Polonia). Cel mai tânăr concurent are 18 ani, iar cel mai în vârstă are 31.

Etapa a II-a Concursului „George Enescu” 2020, secţiunea Pian, s-a desfăşurat online în perioada 17-19 septembrie. Rezultatele au fost anunţate de preşedintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie.

Pianista Cristina Ortiz, preşedintele juriului şi laureată a Concursului Enescu în 1967, a declarat: „Felicitări tuturor concurenţilor pentru că s-au ridicat deasupra acestor circumstanţe neobişnuite. Mai mult, pentru modul în care s-au pregătit şi şi-au prezentat interpretările înregistrate, de data aceasta pentru Etapa a II-a. Nivelul este foarte ridicat, aşadar mulţumesc colegilor mei din juriu pentru generozitatea lor, de vreme ce, în loc de 6, s-a decis ca 8 pianişti să promoveze în Semifinala din mai 2021, la Bucureşti”.

La celelalte două secţiuni ale Concursului au intrat în semifinale 7 violoncelişti, respectiv 8 violonişti.

Cei 7 semifinalişti la Violoncel sunt: Margarita Balanas (Letonia), Ştefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Jérémy Garbarg (Franţa), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) şi Keisuke Morita (Japonia). Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani. El este şi cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu.

La secţiunea Vioară, cei 8 semifinalişti sunt: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Şerban (România), Ayaka Uchio (Japonia) şi Jaewon Wee (Coreea de Sud). Cel mai tânăr concurent are 17 ani, iar cel mai în vârstă concurent are 30 ani.

Câştigătorii secţiunii Compoziţie

Karlo Margetic, în vârstă de 33 de ani, din Noua Zeelandă, este câştigătorul secţiunii Compoziţie a Concursului „Enescu” 2020, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată „An Axe for the Frozen Sea”, iar Youngjae Cho (30 ani) din Coreea de Sud a câştigat categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Shattered Surfaces”. La secţiunea Compoziţie a fost introdus un premiu nou, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 euro. Acesta a fost câştigat de Marc Migó Cortés din Spania, în vârstă de 27 de ani, cu lucrarea „4 SONGS IN RED”.

Rezultatele au fost anunţate de preşedintele juriului de Compoziţie, Zygmunt Krauze, duminică, 20 septembrie. El a declarat: „Aş vrea să mulţumesc tuturor tinerilor participanţi care au trimis lucrările lor, pentru efortul de a le compune şi de a prezenta astfel nivelul artistic la care se găsesc. Mulţumesc, de asemenea, membrilor juriului. Onorând numele marelui compozitor român George Enescu, doresc să afirm că este un moment important, atât pentru mine cât şi pentru voi toţi, să participăm în acest eveniment semnificativ care este Concursul – parte integrantă din fantasticul Festival care poartă numele lui George Enescu”.

Citește mai mult pe news.ro