fbpx

Ce soluții de redresare au firmele cu probleme economice în perioada actuală

Multe firme se află în situații financiare foarte precare, în această perioadă. Din această cauză, este important pentru acestea să știe că există anumite mecanisme de care pot să se folosească pentru a se redresa, cel puțin parțial, economic. Discutăm, aici, de mecanisme care le pot ajuta pe firmele cu datorii la stat, de mecanisme care pot fi folosite pentru existența datoriilor, în general, și de măsuri la care se poate recurge pentru reactivarea afacerii, în sensul creării cadrului pentru reluarea activității.

Firmele cu datorii la stat au o serie de mecanisme la care pot recurge fie pentru a obține o restructurare financiară a obligațiilor fiscale, fie pot beneficia de mecanismul amnistiei fiscale, care ajută firmele să scape de plata penalităților de întârziere și a dobânzilor, dacă plătesc suma principală.

1) Restructurarea financiară. Mecanismul restructurării financiare a fost extins și pentru o parte din restanțele bugetare din 2020, mai exact pentru toate obligațiile bugetare restante până la 31 martie 2020. În plus, a fost extinsă și perioada în care pot fi făcute solicitările la Fisc de către firmele ce vor să beneficieze de pe urma mecanismului restructurării financiare – 30 septembrie 2020.

2) Aministia fiscală. Cum spuneam și mai sus, aministia fiscală le permite firmelor să scape de plata obligațiilor accesorii și să plătească doar suma principală datorată. Discuăm, în concret, de obligații scadente la 31 martie 2020 (inclusiv), iar plata efectivă trebuie să aibă loc până la 15 decembrie, anul acesta.

Atenție! Cele două mecanisme nu se exclud reciproc. Așadar, firmele interesate pot să beneficieze de amândouă.

Soluții pentru firmele care au datorii, în general

1. Insolvența reprezintă, pentru multe firme, o procedură ce poate crea panică și frică, din cauză că e văzută ca un mecanism pentru firmele care deja au eșuat, în sensul că au ajuns în imposibilitate de plată.

Însă lucrurile nu trebuie percepute astfel. Dacă e declanșată la momentul potrivit, insolvența ar putea reprezenta o procedură de un ajutor real în vederea redresării. Procedura e de interes, astfel, atât pentru debitori, cât și pentru creditori.

În esență, insolvența nu înseamnă, neapărat, faliment. În faliment ajung doar acele firme care au intrat în procedura insolvenței și nu reușesc să își plătească datoriile într-o perioadă de timp predeterminată.

2. Concordatul preventiv. Concordatul preventiv reprezintă o soluție pentru firmele cu probleme financiare, în sensul acumulării de datorii. În plus, discutăm de o alternativă la procedura insolvenței, care ajută mai mult firmele aflate în dificultate.

Concordatul preventiv presupune încheierea unui contract între firma debitoare și creditorii acesteia (care dețin minimum trei sferturi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate), care este omologat de judecătorul sindic.

Contractul prevede un plan de redresare și de plată a datoriilor, propus de datornic, dar cu care creditorii sunt de acord. Odată inițiată procedura de concordat preventiv, nu poate fi cerută intrarea în insolvență până la ieșirea din prima. În plus, termenele, la concordat preventiv, sunt mai scurte decât la insolvență.

Citește continuarea pe www.avocatnet.ro