fbpx

Ce reprezintă karatele aurului?

Aurul seduce orice privire: prelucrat cu măiestrie dă naștere unor bijuterii care au fermecat și continuă să farmece omenirea. Atribuit zeilor pentru strălucire, finețe, proprietăți fizice și chimice deosebite, dar și pentru raritate, aurul îndeplinește astăzi mai multe roluri: podoabă prețioasă, valoare de investiție, moștenire sentimentală și materială.

Case de bijuterii cu renume internațional creează piese remarcabile alăturând aurului diamante și pietre prețioase, branduri autohtone se dezvoltă prin tehnici propri de prelucrare a metalului prețios, investitori de la începători la antreprenori de succes cumpără lingouri de aur iar oamenii de pretutindeni achiziționează bijuterii din aur (doar în SUA s-au achiziționat peste 150 de tone de aur în anul 2019). Toate acestea se întâmplă în contextul în care prețul aurului urmează o pantă ascendentă, atingând un nou maxim istoric chiar în acest an. Pentru că aurul este pe buzele tuturor, vă propunem să ne îndreptăm atenția către criteriul esențial în alegerea acestuia: ce reprezintă karatele aurului?

Puritatea aurului – ce reprezintă karatele aurului?

Cu siguranță ați auzit și utilizat expresii precum „aur de 14k”, „aur de 18k”, „aur de 24k”, atunci când ați discutat despre aur sau când v-ați gândit să achiziționați bijuterii de aur. Se mai discută și despre „aur de 9k” sau „aur de 22k”, însă sunt formulări mai puțin cunoscute.

Karatele, prescurtate ”k” sau ”kt” sunt unități de măsură pentru calitatea aurului.

Atenție: în România se utilizează „caratul” și ca denumire nespecializată pentru ceea ce, în lumea bijuteriei, numim „karat”. Specializat la nivel internațional însă, caratul desemnează greutatea, fiind o unitate de măsură utilizată pentru pietrele prețioase, iar karatul desemnează puritatea – un concept despre care vom discuta în cele ce urmează.

Karatul este unitatea de măsură standard pentru puritatea aurului. În stare naturală, aurul are 24 de karate, ceea ce înseamnă că 24 de părți din 24 posibile sunt aur pur (99,9%), așadar aur care nu a fost aliat cu alte metale.

De ce se realizează aliaje din aur pur și alte metale?

Aurul pur (24 karate aur) este mult prea moale pentru a putea fi prelucrat și transpus în bijuterii. Se poate deforma, zgâria sau chiar rupe cu ușurință. Acesta este și motivul pentru care, încă de la descoperirea primelor metode de realizare a bijuteriilor prețioase, a putut fi utilizat chiar și cu cele mai primitive unelte.

Standardele de calitate din prezent presupun utilizarea instrumentelor și tehnicilor speciale, așa încât o bijuterie de aur să reziste în timp și să poată fi lăsată moștenire din generații în generații.

Astfel, alierea aurului cu metale precum cupru, argint, zinc, paladium crește rezistența acestuia.

Procedeul de aliere se utilizează și în scop decorativ, pentru schimbarea culorii (de unde provin tipurile de aur în funcție de nuanță – alb, rose dar și variații mai rar întâlnite precum albastru, verde, negru) și micșorarea prețului metalului.

Citește mai mult pe blogul Sabion.ro