fbpx

Ce aduce frumos Concursul Enescu 2020 în viaţa publicului

Concursul  Enescu 2020 se desfășoară în perioada 29 august – 20 septembrie, aceasta fiind a XVII-a ediție. Organizatorii au ameliorat mecanismele de selecție; au atras noi personalități ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulți foști laureați ai Concursului în procesul de evaluare a noilor generații de artiști.

Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – iar standardele internaţionale după care este organizat îl poziţionează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfăşurate în peisajul muzicii clasice din România. Ediţia din acest an are programate 28 de concerte şi recitaluri deschise publicului larg.

Ce aduce frumos Concursul Enescu 2020 în viaţa publicului:

– 21 recitaluri şi concerte susţinute de tineri muzicieni în cadrul a 3 etape de concurs transmise online, la 3 instrumente – vioară, violoncel şi pian – pe parcursul a 3 săptămâni, în inima culturală a Bucureştiului: Ateneul Român

– 272 de tineri muzicieni din 41 de ţări înscrişi la cele patru secţiuni: vioară, violoncel, pian, compoziţie

– 4 jurii internaţionale, formate din artişti şi pedagogi recunoscuţi

– Gala de deschidere oferă publicului două lucrări în premieră mondială:
* Brahmsodia, Triplu-concert, pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu, la solicitarea organizatorilor Concursului
* Concert pour clarinette et orchestre, de Alexandru Murariu, câştigătorul Secţiunii de compoziţie din 2018

* 6 laureaţi ai Concursului din ediţiile trecute vor interpreta în Gala de deschidere (trei) şi vor susţine recitaluri (alţi trei);

* 3 recitaluri extraordinare susţinute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor

* 4 dirijori cunoscuţi la nivel internaţional

* 4 concerte speciale, susţinute de Filarmonica George Enescu: Gala de deschidere (29.08.2020) şi cele trei finale la vioară (8.09.2020), violoncel (14.09.2020) şi pian (20.09.2020)

* 3 etape de concurs la 3 instrumente (vioară, violoncel, pian), jurizare internaţională la secţiunea de compoziţie şi emoţiile tinerilor muzicieni care au învins constrângerile pandemiei pentru a participa la Concurs.

Programul complet al Concursului poate fi consultat aici: https://www.festivalenescu.ro/program/

Listele complete ale concurenţilor care intră în concurs, la cele trei secţiuni, pot fi găsite pe www.festivalenescu.ro, la secţiunea “Rezultate”.

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii şi de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România.