fbpx
laptop

Care sunt meseriile vizate de cei ce vor să facă o schimbare profesională

A crescut şi interesul celor care vor să lucreze în acest domeniu pentru că veniturile obţinute nu sunt tocmai de lepădat. E adevărat, în acest caz cursurile de calificare sunt ceva mai complexe decât în alte domenii, necesită o implicare serioasă având în vedere că şi responsabilitatea este foarte mare.

În România pare să fie o situaţie paradoxală: angajatorii se plâng din cauza lipsei de forţă de muncă calificată, dar rata şomajului este extrem de crescută. Goana după diplome universitare, locuri de muncă teoretic mai bine plătite, eventual în spatele unui birou, toate au dus la închiderea celor mai multe şcoli profesionale şi lipsa meseriaşilor în multiple domenii. Acum mulţi dintre cei fără job-uri, cei ai căror locuri de muncă nu mai sunt de actualitate şi chiar din cei care au un loc de muncă, dar sunt nemulţumiţi de el se gândesc la reconversie profesională. Am căutat să vedem care sunt cele mai căutate cursuri de calificare în această perioadă şi ce beneficii pot aduce acestea.

Avantajul reconversiei profesionale este că dacă alegi o meserie care duce lipsă mare de specialişti poţi ajunge ca după recalificare să câştigi mai mult decât ai fi câştigat într-un loc de muncă ce necesită diplome universitare la angajare şi poate şi 1-2 limbi străine cunoscute. Pentru că mersul lucrurilor este în mare acelaşi: când lipseşte forţa de muncă calificată, salariile cresc simţitor. Când oferta de pe piaţa muncii e foarte mare, pretenţiile angajatorilor sunt mari, iar salariile, mai mici. Printre meseriile pentru care plata a crescut simţitor în ultimii ani se regăsesc cea de instalator, electrician, zugrav, faianţar şi macaragiu.

Citește mai mult pe life.ro