fbpx
todaymedia.ro

Câmpulung Film Fest, la ediția a 5-a

Câmpulung Film Fest, festivalul internaţional de film de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, îşi aniversează cea de-a cincea ediţie anul acesta în perioada 26-30 august.

În contextul pandemiei de COVID-19, festivalul şi-a regândit structura şi propune publicului din Bucovina o “ediţie de acasă”, în ton cu timpurile, în care filme româneşti sau filme care urmăresc poveştile unor români vor colora spaţiile de proiecţie în aer liber.

Astfel, de-a lungul a cinci seri de proiecţii, vor sosi în răcorosul aer de vară câmpulungean filme noi şi premiate precum: CĂLĂTORIA FANTASTICĂ A MARONEI (animaţie, 2019, r. Anca Damian), ACASĂ (documentar, 2020, r. Radu Ciorniciuc), LA GOMERA (ficţiune, 2019, r. Corneliu Porumboiu), titluri clasice ale cinematografiei naţionale: BALANŢA (ficţiune, 1992, r. Lucian Pintilie) dar şi scurtmetraje mai puţin cunoscute, sosite de peste Prut, în urma unui parteneriat cu RAVAC International Film Festival de la Chişinău.

Invitata specială a ediţiei este actriţa Alina Şerban, care va ajunge pentru a doua oară la CFF, unde îşi va prezenta ultimul lung metraj în care joacă rolul principal, GIPSY QUEEN (ficţiune, 2019, r. Huseyin Tabak). Pentru acest rol, Alina Şerban a fost nominalizată la Premiul Filmului German pentru cea mai bună actriţă. În completare, Alina Şerban va prezenta publicului şi debutul ei regizoral: scurtmetrajul de ficţiune BILET DE IERTARE. Scurtmetrajul “Bilet de iertare” este bazat pe o poveste reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Ţările Române şi prezintă povestea unui sclav rom al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu.

Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociaţia Hasmaţuchi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Partenerul oficial al celei de-a cincea ediţii este DOMAROM. La peste douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf din oraş, festivalul şi-a făcut în ultimii cinci ani o misiune din reintegrarea în conştiinţa publică a mai multor spaţii urbane ieşite de pe harta comunităţii prin reconversia lor în spaţii de evenimente culturale: sala fostului Cinema Luceafărul, Sinagoga Veche şi Templul Evreiesc, complexul BTT, vechea pârtie de ski a oraşului, parcările cartierelor mari.

De-a lungul ultimelor patru ediţii, CFF a adus în faţa spectatorilor un concept inedit, de “proiecţii comparative”. Fiecare ediţie a invitat două ţări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei. Astfel, prima ediţie din 2016 a pus faţă în faţă Danemarca şi India. Ediţia din 2017 a invitat Franţa şi SUA, iar cea din 2018 a invitat Ungaria şi Israel. Ediţia de anul trecut a comparat filme din Spania şi Maroc. Sub umbrela CFF, în 2017 a avut loc în premieră pentru regiunea Moldovei un cineconcert, Alexandru Catău interpretând la orgă coloana sonoră a filmului “Generalul” (ficţiune, 1926, r. Buster Keaton). În ultimii doi ani au fost acordate BURSELE DE STUDII CFF, în valoare de 2500 de euro, unor studenţi la arte, originari din Câmpulung Moldovenesc.