fbpx

Biblioterapia: lectura pentru vindecare

Stresul nu e amuzant. Anxietatea, atacurile de panică, angoasele cu atât mai puțin – ajung să creeze stări de neputință și epuizare. Aceleași stări ne împiedică să avem claritate mentală, situație care ne face să pierdem încrederea în cei de lângă noi şi, uneori, chiar în noi înșine. Pentru cei care nu le-au trăit, acceptarea și înțelegerea reacțiilor și trăirilor angoasante ale celorlalți poate fi frustrantă.

În acest peisaj al experiențelor emoționale dificile există și vești bune. Fiind subiecte monitorizate și studiate de ani buni, ele au dat naștere unor cărți din ce în ce mai bune: de la ficțiune și literatură de specialitate, la volume bazate pe experiențe personale.

Biblioterapia funcționează. Nu numai datorită darurilor evidente ale momentelor de lectură, ci și prin efectele sale benefice, fiziologice și psihologice. Când citim, creierul procesează acțiunile fictive ca și cum ar fi reale, iar acest tip de învățare ne echipează cu informații și mecanisme utile în gestionarea scenariilor dificile de viață, precum și cu un nivel de reziliență emoțională utilă în situații de conflict. Pe măsură ce descoperim experiențele unor personaje fictive care traversează emoții simțite și de noi, creierele noastre învață, la propriu, cum să se schimbe și să adapteze răspunsurile induse de stres și anxietate. Cercetări publicate în 2009 arătau că lectura este una din cele mai eficiente căi de a trata stresul imediat: scade ritmul cardiac, tensiunile musculare dispar, iar 6 minute de citit reduc nivelul de
stres cu aproximativ 60%.

Text de IRINA MARKOVITS

Citește continuarea în Revista Pshyclogies