fbpx
todaymedia.ro

ASPIIR a lansat proiectul BII online, pentru a ţine pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale conectaţi cu medicii specialişti în perioada pandemiei COVID-19

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de evenimente educaţionale online dedicate pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII), cu scopul de a le facilita accesul la informaţii despre boala lor, în perioada restricţiilor pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost dezvoltat ca urmare a sondajului “Pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale şi COVID-19”, realizat în luna aprilie 2020, la care au răspuns 152 de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale, cei mai mulţi dintre aceştia cu vârsta sub 54 de ani.

Potrivit sondajului, 82% dintre pacienţi declară că le este teamă să nu se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, iar peste 83% spun că le este teamă să meargă la spital pentru consultaţie sau administrare tratament, din cauza epidemiei de COVID-19. 54% au încercat să ia legătura cu medicul lor curant (în general pentru a obţine reţetă, pentru a se programa pentru administrarea tratamentului sau consultaţie şi pentru a cere informaţii cu privire la COVID-19) şi 17% au întâmpinat greutăţi în a lua legătura cu medicul.

În acest context, ASPIIR a demarat proiectul “BII (Boli Inflamatorii Intestinale) Online! Be Online”, prin care vor fi organizate peste 10 webinarii pentru pacienţi, până la finalul anului, invitaţii evenimentelor fiind medici specialişti gastroenterologi din centrele universitare din întreaga ţară.

Prima sesiune a avut loc în data de 2 iulie 2020, avându-l ca invitat pe Prof. Dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, iar a doua ediţie este programată pentru 21 iulie 2020, pacienţii putând discuta la această dată cu Prof. Dr. Liana Gheorghe, şef secţia a III-a (Gastroenterologie-Hepatologie), Centrul de Gastroenterologie & Hepatologie Fundeni. O a treia ediţie este programată pentru 29 iulie 2020, webinar realizat împreună cu Prof. Dr. Mircea Diculescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie, I.C.Fundeni, Bucureşti.

“În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este mai îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienţi şi să le putem oferi informaţie medicală validată. Prin programul “BII Online”, ne propunem să creăm cadrul pentru ca pacienţii să poată adresa întrebările pe care le au şi să putem găsi împreună cu medicii specialişti îndrumări folositoare”, a declarat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

“BII Online” continuă seria evenimentelor ASPIIR organizate pentru a facilita dialogul între pacienţi şi medici; în ultimii doi ani Asociaţia organizând regulat Forumurile Pacienţilor, în cele mai importante centre dedicate Bolilor Inflamatorii Intestinale din ţară.

Mai multe detalii despre proiecte ASPIIR dedicate pacienţilor: https://aspiir.ro/bii-online/. Proiectul “BII Online” este realizat în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă, cu sprijinul Janssen România compania farmaceutică a Johnson & Johnson.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII şansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.